Site-Logo
Site Navigation

Ett brev från Haifa

7. August 2006

Redogörelse frà¥n Abna el-Balad (Landets söner)*

Sedan invasionen av Libanon inleddes demonstrerar antikrigsrörelsen minst tre gà¥nger i veckan. I Haifa hà¥ller vi demonstrationer med tvॠtill tre hundra deltagare. Efter massakern i Qana var vi fem hundra. Till demonstrationerna varje vecka i Tel Aviv kommer nà¥gra tusen människor, och i mà¥nga arabiska städer som Sakhneen och Shefa’amr är det ocksॠtusentals. à…ttio till nittio procent av den judiska befolkningen stödjer kriget, och vid và¥ra demonstrationer angrips vi av en blandning av studenter, rasande ligister och poliser. En arabisk kvinna attackerades av tvॠmaskerade män. Efter demonstrationen trängde de in i hennes hem och slog henne inför ögonen pॠhennes barn. Hon blev tvungen att uppsöka sjukhus.

Varje dag faller det Katjuscha-raketer här, men det är ingenting när man jämför med vad som händer i Libanon och vad palestinierna pॠGaza-remsan utsätts för. Israel släpper bomber som väger frà¥n ett halvt till tvॠhela ton, bomber som var och en kan utplà¥na ett hus och dussintals människor pॠen enda gà¥ng. Katjuscha-raketerna hà¥ller 7 till 25 kilo explosivt material per styck och à¥stadkommer inte särskilt stora skador, även om man naturligtvis är mycket rädd.

Hezballah försöker framför allt träffa armà©förläggningar och industrier och därför skadas inte bostadskvarteren lika mycket.

Olmert och försvarsminister Peretz är förbrytare. De säger ofta att de avsiktligt dödar civilbefolkningen för att “lära libaneserna en läxa som de aldrig ska glömma”. Även bombningen av FN-posteringen var avsiktlig.

Và¥ra protester fortsätter.

* Abna el-Balad är en palestinsk organisation som bekämpar staten Israel pॠde omrà¥den som den ockuperade 1948, och som verkar för de palestinska flyktingarnas rätt att à¥tervända, för ett slut pॠden israeliska ockupationen och pॠsionismens apartheid, och för upprättandet av ett demokratiskt och sekulärt Palestina.
(Anm. Anders Püschel)

Topic
Archive